Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!

Η ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ - ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΣΣΥΡΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Δημιουργείται από επίσημες στατιστικές , στατιστικές της τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες ωστόσο βασίζονται σε ψευδείς δηλώσεις.
Την εντολή να ανεβάσω τις τιμές πώλησης ακινήτων τα οποία διαχειρίζομαι ως μεσίτης, την παίρνω πλέον καθημερινά. Μόλις χθες, πελάτισσα μου η οποία προ 4μήνου μου ανέθεσε προς πώληση το ακίνητο της στο Χαλάνδρι στις  200χιλιάδες ευρώ , μου ζήτησε να αυξήσω την τιμή στις 280 χιλιάδες. Στο ερώτημα μου αν έκανε βελτιώσεις στο ακίνητο μου απάντησε : «όχι , απλώς αυξήθηκαν οι τιμές. Το λέει η τράπεζα της Ελλάδος» !!!
Δεν φταίνε όμως οι πελάτες ούτε και οι στατιστικές υπηρεσίες. Φταίνε οι νόμοι που συντάσσονται από επιστήμονες και πολιτικούς οι οποίοι ούτε γνώση της αγοράς έχουν ούτε όμως και την βοήθεια εκείνων που έχουν τη γνώση αναζητούν.
Ο νόμος επιβάλλει να δηλώνεται ως επίσημο τίμημα της αγοραπωλησίας το μεγαλύτερο ποσόν μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής αξίας, με στόχο ο αγοραστής να πληρώνει τον μέγιστο φόρο. Όμως τα περισσότερα συμβόλαια σήμερα, γίνονται με την μέθοδο της μεταφοράς χρημάτων από στρώμα σε θυρίδα ή αντίθετα. Αποτέλεσμα να δηλώνεται ψευδές τίμημα το οποίο αναπόφευκτα αλλοιώνει και τα στατιστικά στοιχεία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Η πλειοψηφία των πελατών εξωτερικού που αγοράζουν για να εξασφαλίσουν τη χρυσή βίζα, έρχονται μέσω δικών τους μεσιτών , οι οποίοι δεν υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο και απαιτούν εξωφρενικές αμοιβές. Το ακίνητο που θα αγοράσει ο πελάτης τους, διατίθεται για παράδειγμα προς 180.000 ευρώ . Απαιτούν όμως από τον πωλητή, να δηλώσει ότι πούλησε το ακίνητο του στις 250.000 ευρώ, προκειμένου ο πελάτης τους να πάρει τη χρυσή βίζα και του ζητούν να κρατήσει τις 20 επιπλέον χιλιάδες ως … μπόνους της ψευδούς δήλωσης και να τους επιστρέψει τις 50.000 ως αμοιβή διαμεσολάβησης.
Με αυτόν και άλλους τρόπους ψευδών αγοραπωλησιών που γίνονται είτε λόγων των αλλοδαπών διαμεσολαβητών, είτε για φορολογικούς λόγους των εμπλεκομένων στις αγοραπωλησίες ( ιδιοκτητών και αγοραστών ) , τρόποι οι οποίοι καλύπτονται από την σημερινή νομοθεσία της οποίας το μοναδικό κριτήριο είναι η είσπραξη περισσότερων φόρων,  αλλοιώνονται τα στατιστικά των επίσημων αρχών , παρασύρονται σε λανθασμένες αυξήσεις τιμών οι πωλητές και γίνεται απίστευτη ζημιά στην  αγορά.
Αναμφισβήτητα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής ,όπως στο Κολωνάκι, στις περιοχές που έχουν θέα στην Ακρόπολη, στη Γλυφάδα. Σε σημεία  δηλαδή τα οποία επιλέγουν οι ξένοι αγοραστές να αγοράσουν διαμερίσματα ή και ολόκληρα κτίρια, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν εμπορικά, ενοικιάζοντας τα , είτε μέσω της πλατφόρμας rbnb ,είτε μόνοι τους μέσω εταιρειών που οι ίδιοι συστήνουν στη χώρα μας.
Δεν ισχύει όμως αυτή η αύξηση για την Κηφισιά για παράδειγμα, για την Εκάλη για το Χαλάνδρι για την Αγία Παρασκευή, για το Περιστέρι κλπ.
Βάσει των προαναφερθέντων όμως, ο πελάτης παρασύρεται από τα επίσημα αλλά ψευδή γενικά στατιστικά , αυξάνει την τιμή του ακινήτου του σε περιοχές που δεν έχουν ζήτηση από ξένους με αποτέλεσμα το ακίνητο του να μένει στα αζήτητα.
Η μόνη λύση για να αποφευχθεί το πρόβλημα είναι η συμμετοχή στην νομοθεσία των ακινήτων , ειδικά όσον αφορά στα ακίνητα της Αττικής, του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Αθηνών . Γιατί μόνο οι μεσίτες και βέβαια οι επίσημοι μεσίτες, γνωρίζουν τις πραγματικές τιμές στις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχει υγιές διαδικτυακό σύστημα μέσω του οποίου αναζητάς τις πραγματικές τιμές σε κάθε χώρα σε κάθε πόλη. Ένα mls στο οποίο καταγράφονται ολες οι αγοραπωλησίες , την ώρα που γίνονται και με το τίμημα που γίνονται.
Ωστόσο και εδώ η Ελλάδα έχει την πρωτιά. Πρώτοι στις ψευδείς δηλώσεις και τιμές, πρώτοι στο πλήθος των απαιτούμενων για την αγοραπωλησία εγγράφων, πρώτοι στον χρόνο που διαρκεί μια αγοραπωλησία !!!

Εβίτα Ελευθερουδάκη
real estate agent
broker/owner
EPSILON TEAM real estate
Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.