Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου σταματάει ολες τις μεταβιβάσεις μεχρι τον Ιανουάριο

Ήταν ήδη δύσκολη η διαδικασια μεταβίβασης ακινήτων,  απο την έλλειψη προσωπικού λογω τηλεεργασίας στο δημόσιο, τώρα γίνεται αδύνατη.
Η Ηλεκτρονική ταυτότητα Κτιρίου που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου , θα καθυστερήσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων τουλάχιστον για 3 μήνες, δεδομένου ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων θα ολοκληρώνεται μονο εφ οσον τα αυθαίρετα συνδεθούν με την Η.Τ.Κ

Και επειδή όπως ισχυρίζονται στο τεχνικό επιμελητήριο, η Η.Τ.Κ δεν θα είναι έτοιμη πριν τον Ιανουάριο,  δεν καλύπτεται η προϋπόθεση που βάζει ο νομος για την ένταξη, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει αναστολή του μέτρου , δεν θα γίνεται καμία μεταβίβαση πριν τον νέο χρόνο. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβλέψει ότι κτίρια με αυθαιρεσίες, αυτά δηλαδή που μπορούν να δηλωθούν μετά την 1η Οκτώβριου 2020, θα περνούν υποχρεωτικά μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίου για να γίνει η τακτοποίησή τους. Γι αυτόν τον λογο,  αν παραμείνει ως έχει η διατύπωση του νόμου δεν θα γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτωντο 2020, αφού η καταχώρηση στην Η.Τ.Κ είναι υποχρεωτική.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ o πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας (και πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου) Γιώργος Ρούσκας, «αν δεν αλλάξει κάτι στη νομοθεσία ως προς τις ημερομηνίες σύνδεσης με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα δημιουργήσει πρόβλημα στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες, σε μια εποχή που δεν πρέπει να φρενάρει η αγορά ακινήτων».

Επιπλέον, κατά τον Γιώργο Ρούσκα, το πάγωμα των μεταβιβάσεων και των αγοραπωλησιών αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με την αγορά ακινήτων: μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μεσίτες αλλα και στα δημόσια έσοδα αφού δεν θα εισπράττουν τος φόρους μεταβίβασης.

Για την αποφυγή ολων αυτών των προβλημάτων ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε έχει ζητήσει απο την περασμένη εβδομάδα με επιστολή του στον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη νέα παράταση μέχρι την έναρξη του θεσμού της Ηλεκτρονικής Τυατότητας τον Ιανουάριο. 

Η παράταση είναι αναγκαία, επειδή για κάθε δήλωση αυθαιρέτου (και ειδικά γι' αυτά που ανήκουν στην κατηγορία 5) χρειάζεται τεχνικός έλεγχος-αυτοψία και εν τέλει σύγκριση με κάθε δικαιολογητικό και έγγραφο που έχει ο πολίτης στη διάθεσή του.

Κατά τον Γιώργο Στασινό, τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, όπως λέει, η καταληκτική ημερομηνία που έχει καθοριστεί, καθιστά αδύνατη την ένταξη των ρυθμίσεων ακινήτων που πρέπει να εκποιηθούν (από ιδιώτες, τράπεζες, επιχειρήσεις, Δημόσιο) έναντι χρεών αλλά έχουν αυθαίρετη κατασκευή, αφού κάθε μεταβίβαση χωρίς βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσίας απαγορεύεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.