Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Λύτρωση πωλητών και αγοραστών με την πλατφόρμα e-metavivasi

Του χρόνου τέτοια μέρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες, ηλεκτρονικά , με απόλυτη ασφάλεια και για τον πωλητή και για τον αγοραστή!
Το πλάνο της κυβέρνησης πολύ φιλόδοξο, ωστόσο ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σωστά βήματα για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι συμβολαιογράφοι θα συγκεντρώνουν για λογαριασμό των αγοραστών και των πωλητών τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 
Η πλατφόρμα e-metavivasi που θα ανοίξει τον δρόμο για την μείωση της ταλαιπωρίας με δικαιούχο το Εθνικό Κτηματολόγιο , θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τις αρχές Ιουνίου.
Το e-Metavivasi εντάσσεται στον σχεδιασμό και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Ακης Σκέρτσος, στο πλαίσιο των δράσεων του Doing Business.

Στην πλατφόρμα e-Metavivasi θα αποκτήσουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι. Οι αγοραστές και πωλητές ακινήτων θα τους εξουσιοδοτούν για να αντλούν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά των αγοραπωλησιών ακινήτων. Το όφελος σε χρόνο και κόστος θα είναι σημαντικό για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες.

Διασύνδεση με τη MyProperty

Για την πλατφόρμα e-Metavivasi δίνεται έμφαση στις διαλειτουργικότητες ώστε τα δικαιολογητικά να αντλούνται αυτόματα. Οπου ακόμη αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. ΤΑΠ), θα υπάρχει δυνατότητα να ανεβαίνουν στο σύστημα από τον ενδιαφερόμενο πωλητή και ο συμβολαιογράφος να τα αντλεί από εκεί.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει διασύνδεση με εκείνη της ΑΑΔΕ, την MyProperty, η οποία λειτουργεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου και ήδη έχει υποδεχθεί 1.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (10%-15% του συνόλου).
Σκοπός για τη MyProperty είναι να επεκταθεί και σε γονικές παροχές και δωρεές (ώστε να αγγίξει το 40% του συνόλου των μεταβιβάσεων).

Με την e-Metavivasi τα οφέλη είναι:

– Επιταχύνεται η διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών.

– Αυτοματοποιείται η συλλογή δικαιολογητικών που μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά.

– Συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά σε ένα σημείο ώστε ο συμβολαιογράφος να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ή αποστέλλει ξανά και ξανά χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις (εκτυπώσεις, αναζητήσεις, επανάληψη αναζήτησης κ.λπ.).

– Συνδέεται αυτόματα με το MyProperty για να υποβληθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επεκταθεί και σε άλλα δικαιολογητικά που είτε θα ψηφιοποιηθούν είτε θα απλουστευθούν, ενώ μέσα στο 2022 θα επεκταθεί και σε άλλου είδους συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται και από το γράφημα, με 10 βήματα δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου και αγοραπωλησίες θα διενεργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς την ταλαιπωρία των επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μεταρρυθμίσεις και στις άδειες δόμησης

Σημαντικές αλλαγές τρέχει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού και στο σκέλος των αδειών δόμησης. Η αρχή έχει γίνει από τον Οκτώβριο του 2018 με το e-Αδειες, που είναι το ενιαίο ψηφιακό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης (των γνωστών οικοδομικών αδειών).

Ηδη από τον Ιούνιο του 2020 το e-Αδειες διαλειτουργεί με την Αστυνομία και δεν χρειάζεται ο πολίτης ή ο μηχανικός να προσέρχεται στα Αστυνομικά Τμήματα για θεώρηση της άδειας. Με τον τρόπο αυτόν κερδίζει μισή έως και μία ημέρα.

Εντός του επόμενου διμήνου θα διασυνδεθεί στο e-Αδειες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε πράξη θα γίνεται ψηφιακά χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του πολίτη ή μηχανικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως μετά θα διασυνδεθεί ο e-ΕΦΚΑ και ο ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε να μην απαιτούνται και πάλι πρόσθετες διαδικασίες με τους φορείς αυτούς.

Το σύστημα είναι δυναμικό και ολοένα βελτιώνεται και επεκτείνεται για την επιτάχυνση της έκδοσης αδειών δόμησης. Θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πηγη: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.