Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Η Αθήνα δεύτερη στην επιλογή των επενδυτών ακινήτων

Πρόσφατη έρευνα της επενδυτικής εταιρείας ProfitLevel έδειξε ότι η Αθήνα είναι η δεύτερη πιο ευνοϊκή αγορά για τους επενδυτές, καθώς με βάση το επίπεδο των τιμών πώλησης κατοικιών και τα αναμενόμενα έσοδα από ενοίκια, χρειάζονται μόνο 17,66 χρόνια για να αποσβεστεί η αρχική επένδυση. 

Την Αθήνα κέρδισε οριακά μόνο η Βαλένθια στην Ισπανία, με 17 χρόνια, και ακολούθησε η Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, όπου χρειάζονται 21,78 χρόνια για να αποσβεστεί μια επένδυση σε ακίνητο, και η Βαρκελώνη με 22,5 χρόνια. 

Αντίθετα, οι πόλεις στην Κεντρική Ευρώπη είναι πλέον λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές, λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών τα τελευταία χρόνια, με τα ακίνητα στη Βαρσοβία, την Πράγα και το Ντουμπρόβνικ να διαρκούν μεταξύ 31 και 42,38 ετών. 

Αυτός είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να προσελκύει πιο «ώριμους» επενδυτές – δηλαδή ανθρώπους που δεν στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος, αλλά επιδιώκουν μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Σε αυτό έχει συμβάλει και η σημαντική αύξηση των τιμών ενοικίασης στην Ελλάδα, ειδικά από το 2017.  Σήμερα, με βάση στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας Spitogatos, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στην Αττική ανέρχεται στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας φτάνει έως και τα 8,8 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.