Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα

         




Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και των αγοραστών και μισθωτών, αρχίσαμε μια σειρά δημοσιεύσεων με τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν και οι μεν και οι δε, για να είναι ασφαλείς.

Δυστυχώς στην μεσιτική αγορά υπάρχουν μεσίτες και "διαφημιζόμενοι ως μεσίτες".
Και αν σας φαίνεται απίστευτο ότι κάποιος μπορεί να δηλώνει ένα επάγγελμα χωρίς να έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, ζητήστε από τον άνθρωπο που σας υπόσχεται να διαχειριστεί το ακίνητο σας , να το μισθώσει ή και να το πουλήσει ,  χωρίς μεσιτική αμοιβή από εσάς, την άδεια του και την κάρτα μέλους του Συλλόγου του.
Τη δική του άδεια, όχι του γραφείου στο οποίο εργάζεται νομίμως ή και παρανόμως πολλές φορές. 
Γιατί δεν είναι το γραφείο που θα διαχειριστεί το ακίνητο σας, αλλά ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας.
Αυτός θα το υποδείξει αυτός θα το διαπραγματευτεί. Το γραφείο θα το διαφημίσει και θα υποδεχθεί τα τηλέφωνα των ενδιαφερομένων. Ο μεσίτης θα κάνει ολη τη δουλειά.
Γι αυτό να είσαστε σίγουροι ότι δίνετε εντολή σε αδειούχο μεσίτη και όχι σε υπάλληλο γραφείου. 

Εμείς στην Epsilon Team, ως μέλη του Συλλόγου μεσιτών Αττικής Αθηνών, όλοι μας αδειούχοι μεσίτες, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε με τις γνώσεις που μας προσφέρει ο Σύλλογος μας, η νομική μας υπηρεσία αλλά και το φιλότιμο μας, όλους τους εμπλεκόμενους σε μια μίσθωση ή μια αγοραπωλησία, είτε χρησιμοποιούν το γραφείο μας, είτε κάποιο άλλο γραφείο, ακόμα και αν επιλέγουν να μισθώσουν μόνοι τους το ακίνητο τους. 

Αρχίσαμε με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρονται προς μίσθωση, μια και είναι η πιο συνηθισμένη ζήτηση αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Άμεσα θα ακολουθήσει δημοσίευμα προστασίας των μισθωτών και θα ακολουθήσουν οδηγίες για αγοραστές και πωλητές.

Τα βασικά που πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου όταν μισθώνει είναι τα εξής: 

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗ
Αν το μισθώνεις μέσω μεσιτικού γραφείου ζητάς το οικονομικό προφίλ του μισθωτή από  την υπηρεσία "ΤΣΕΚ". Είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από τον Τειρεσία στα μεσιτικά γραφεία, έναντι ετήσιας συνδρομής  και  δίνει στοιχεία της πιστοληπτικής ικανότητας  ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αν το μισθώνεις μόνος σου απλώς ... το ρισκάρεις. 

2. ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ
Τα συμβόλαια περιπτέρου έχουν ελλείψεις  και ΔΕΝ σε καλύπτουν σε περίπτωση αντιδικίας. Ζητάς πάντα τη συνδρομή του δικηγόρου σου ή του δικηγόρου του μεσιτικού γραφείου που έχει αναλάβει την μίσθωση. 

3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ
Αν το μισθώνεις επιπλωμένο ή με ηλεκτρικές συσκευές, δημιουργείς παράρτημα με φωτογραφικό υλικό και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου, το οποίο και ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΙΣ στο συμβόλαιο αφού το υπογράψει και ο μισθωτής. 

4. Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ
Αν κάνεις μίσθωση σε εταιρεία, πάντα βάζεις εγγυητή στο συμβόλαιο, εκείνον που θα κατοικεί στο ακίνητο ή κάποιον άλλον, αρκεί να έχει Ε9  ώστε να είσαι σίγουρος ότι και αν κλείσει η μισθώτρια εταιρεία εσύ θα εισπράξεις τα μισθώματα.

Καλό είναι όλα τα μισθωτήρια να έχουν εγγυητή είτε γίνονται με εταιρείες είτε με ιδιώτες

5. ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Πριν το μισθώσεις φωτογραφίζεις πολύ καλά όλο το ακίνητο, γιατί όταν δυο μήνες πριν λήξει το συμβόλαιο  θελήσεις να το βγάλεις πάλι στην αγορά, το πιθανότερο είναι ότι ο μισθωτής δεν θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες με τα έπιπλα του. 

Αλλά και να στο επιτρέψει,  πιθανότατα να μην είναι τέτοια που θα το κάνουν ελκυστικό στον νέο μισθωτή. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: φωτογραφίζεις το ακίνητο καθαρό με ανοικτά παράθυρα και κλειστές τις λεκάνες στις τουαλέτες. Δεδομένου ότι οι φωτογραφίες πλέον δεν κοστίζουν, τραβάς όσες περισσότερες μπορείς και τις κρατάς ως αρχείο για την επόμενη φορά. 

Εβίτα Ελευθερουδάκη
μεσίτης / εκτιμήτρια ακινήτων

broker/owner
EPSILON TEAM real estate


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.