Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2013 - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ


Ποια είναι η αξία του σπιτιού σας;  
Η αλήθεια είναι ότι για κάθε ακίνητο υπάρχουν τρείς τιμές:
1.    αυτή που θα επιθυμούσε ο πωλητής να λάβει,
2.    αυτή που θα ήθελε ο αγοραστής να πληρώσει και
3.    αυτή που πραγματικά θα πουληθεί ένα ακίνητο.
Ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, είναι όμως σημαντική για τη διαδικασία πώλησης. Η σωστή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας θα συμβάλει στην αποφυγή σπατάλης χρόνου και χρήματος.
Ο πιο ασφαλής τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του είναι να απευθυνθείτε σε έναν κτηματομεσίτη, εκτιμητή ακίνητης περιουσίας, έμπειρο επαγγελματία, που δραστηριοποιείται συστηματικά στην περιοχή σας.
Θεωρητικά θα μπορούσε ο κάθε ιδιοκτήτης να κάνει μια εκτίμηση της αξίας του ακινήτου του διαβάζοντας τις αγγελίες που δημοσιεύονται για ακίνητα στην ίδια περιοχή με το δικό του. Ωστόσο αυτό συνήθως έχει καταστροφικά αποτελέσματα γιατί κανένας εκτός από τον δικηγόρο , τον ιδιοκτήτη, τον συμβολαιογράφο και τον μεσίτη δεν ξέρουν την πραγματική τιμή που πουλήθηκε το ακίνητο.
Στις αγγελίες , δυστυχώς , όλα τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα είτε γιατί ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει … ρεπορτάζ αγοράς για το πόσο μπορεί να πουλήσει το ακίνητο του, είτε γιατί το έχει ο ίδιος υπερεκτιμήσει για συναισθηματικούς λόγους είτε γιατί ο κτηματομεσίτης που το ανέλαβε δεν είναι έμπειρος. .
Μην ανεβάζετε την τιμή του σπιτιού σας περισσότερο από 15%, σε σχέση με την πραγματική του αξία, την αξία που σας προσδιόρισε ο κτηματομεσίτης σας ότι είναι η πραγματική,  γιατί θα προτιμηθούν ακίνητα με πιο λογική τιμή και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.
Η τιμή πώλησης εξαρτάται βασικά από την περιοχή, την επιφάνεια του σπιτιού, την παλαιότητα, τον όροφο, το εμβαδόν του οικοπέδου και δευτερευόντως από το στυλ του ακινήτου  και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως ο προσανατολισμός, η θέα ,  τα υλικά κατασκευής Περισσότερο από όλα, όμως, εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση στη συγκεκριμένη περιοχή και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι δύο τελευταίοι παράγοντες, προσφορά και ζήτηση, μεταβάλλονται διαρκώς στην αγορά ακινήτων και αυτό δυσκολεύει τη διαδικασία εκτίμησης.
Πείτε την αλήθεια στον κτηματομεσίτη που εσείς θα επιλέξετε για την κατάσταση του ακινήτου και τον χρόνο μεσα στον οποίο επιθυμείτε να έχει πουληθεί και αφήστε τον να προσδιορίσει εκείνος την τιμή που θα κάνει το ακίνητό σας ελκυστικό.
Η αγορά σήμερα δείχνει ότι θα υπάρξει και νέα πτώση των τιμών μέσα στη χρονιά. Και αυτό γιατί άνθρωποι που χάνουν τις επιχειρήσεις τους , καταστρέφονται, μένουν άνεργοι ή έχουν άλλες επείγουσες ανάγκες να καλύψουν όπως δάνεια και υποχρεώσεις προς το κράτος, κατεβάζουν πολύ  τις τιμές για να πουλήσουν άμεσα. Αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν τις τιμές των γειτονικών τους ακινήτων.
Αν θέλετε να πουλήσετε απλώς αποφασίστε το και επιλέξτε έναν σοβαρό κτηματομεσίτη, αυτόν που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι αυτόν που σας είπε ο γείτονας . Ζήτηση υπάρχει στην αγορά και αγοραπωλησίες γίνονται. Όχι όμως σε τιμές του 2012 ούτε του 2010 πόσο μάλλον σε τιμές 2006 !
Για παράδειγμα το 2006 το Κολωνάκι πουλούσε μέχρι και 8.000 το τετραγωνικό απο τρίτο όροφο και πάνω. Όλα τα ακίνητα που πουλούνται στην περιοχή σήμερα , εξαιρουμένων κάποιων ειδικών ρετιρέ με θέα και μεγάλες βεράντες δεν υπερβαίνουν τις 3.500 το τετραγωνικό. Αντίστοιχα στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό . Οι τιμές ενός νεόδμητου ακινήτου ακόμα και το 2008 έφθανε και τις 10.000 το τετραγωνικό. Σήμερα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 5.000 εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων. 
Εκτιμήστε σωστά και διαχειριστείτε με σοβαρότητα την πώληση του ακινήτου σας. Ειναι μια επιχειρηματική πράξη που για να πετύχει θέλει σωστό και καλά μελετημένο business plan!
Εβίτα Ελευθερουδάκη  
broker / owner EPSILON TEAM real estate PLUS                                                                                                                                                                                                                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.