Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

FITCH: ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 14

Πάνω από 4 στα 10 ευρώ θα χαθούν στο τέλος του 2014 από την αξία των κατοικιών καθώς η υποχώρηση των τιμών την τελευταία πενταετία φτάνει το 42%.

Έρευνα του διεθνούς οίκου αξιολόγησης προβλέπει περαιτέρω πτώση για φέτος της τάξης του 10% καθώς οι τιμές, με βάση στοιχεία του γ' τριμήνου 2013 είχαν υποχωρήσει 32%.

Η εκτίμηση της Fitch είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που έδινε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν προέβλεπε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα έχουν υποχωρήσει κατά 33% από τα επίπεδα του 2008. Οσο για το πότε θα υπάρξει σταθεροποίηση και σχετική ανάκαμψη; Next Year λένε οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η δυνατότητα αγοράς νέας κατοικίας (affordability) έχει βελτιωθεί, δεδομένης της πτώσης των τιμών και υποστηρίζεται από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο επηρεάζεται από την συνεχιζόμενη απομόχλευση των τραπεζών και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013 υποχώρησαν 11,6%, 11,8% και 9,2% αντίστοιχα ενώ αναμένεται πτώση γύρω στο 9%-10% το δ' τρίμηνο.

Συνολικά το 2012 η πτώση έφτασε το 11,7%. Από την αρχή της κρίσης, η υποχώρηση των διαμερισμάτων έχει φτάσει το 32% ή 37,6% σε πραγματικούς όρους. Ομως, πολλοί κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η «βουτιά» είναι μεγαλύτερη, π.χ. στην Αθήνα είναι 32% και στη Θεσσαλονίκη 38%.Η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση απούλητων κατοικιών έφτασε το ένα έτος, από 5 μήνες το 2009.

Για το 2014, οίκος αναμένει πως οι τιμές κατοικιών θα αυξηθούν σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των χαμηλών επιτοκίων, την υγιή ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη βελτιωμένη διαθεσιμότητα πίστης.

Οι τιμές είναι επίσης πιθανόν να σημειώσουν μικρή άνοδο στις ΗΠΑ και την Αυστραλία και να μείνουν αμετάβλητες στον Καναδά. Η Fitch αναμένει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στην Ολλανδία και την Ιταλία και σε μεγαλύτερο βαθμό σε Ελλάδα και Ισπανία. Η οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει ως αποτελέσματα σταθερές τιμές το 2015 στην Ολλανδία και την Ιταλία, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία αναμένεται -σύμφωνα με τον οίκο- να δουν τις τιμές κατοικιών να αυξάνονται.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά διασώθηκε από μια ανεξέλεγκτη πτώση τιμών εξαιτίας της παράτασης για ένα έτος της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Κι αυτό διότι θα αυξάνονταν ραγδαία η προσφορά κατοικιών σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που θα πίεζε το σύνολο της κτηματαγοράς. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε καθυστέρηση, η εκτίμηση της Fitch είναι ότι το επίπεδο της δημιουργίας νέων έχει αρχίσει να περιορίζεται, καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο το συνολικό μέγεθος των προβληματικών δανείων θα εξακολουθήσει να αυξάνει καθώς αναμένεται σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση των προστατευόμενων από πλειστηριασμό. Αναμένει να κορυφωθούν το 2015.

Η έκθεση της Fitch έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των ειδικών της κτηματαγοράς που δεν περιμένουν ανάκαμψη ζήτησης και τιμών πριν το 2015.
Στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν περισσότερα από 200.000 απούλητα ακίνητα ενώ εκατοντάδες κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται να «βγάλουν στο σφυρί» σπίτια προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν κάποιες συναλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές η υποχώρηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 45%-50% σε σχέση με το 2008 ενώ πολλοί κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η πτώση το 2015 θα φτάσει το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.