Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές των ακινήτων !

Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσουν οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των κατοικιών, καθώς η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη κατά το προσεχές διάστημα με δύο νέους γύρους κρίσης. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, σε εκδήλωση του ελληνικού παραρτήματος του Βασιλικού Ινστιτούτου ορκωτών πραγματογνώμων (RICS) με θέμα την οικονομία και τα ακίνητα ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.
Ο κ. Γεννηματάς προέβλεψε ότι οι αξίες των ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια έως και 30%, επειδή το μέτωπο με τις τράπεζες και το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει κλείσει. Όπως ανέφερε, η, έως τώρα, πτώση των τιμών δεν ήταν η αναμενόμενη, με μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να μην βάζει «πωλητήριο», ενώ, η αγορά δεν έχει πιάσει «πάτο».
«Έχουν γίνει ορισμένες οριακές βελτιώσεις σχετικά με το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, τις οποίες, όμως, δεν θα θεωρούσα βιώσιμες. Και αυτό επειδή δεν έχουν αλλάξει οι δομές του Δημοσίου, με το παλιό μοντέλο, των συρρικνωμένων λειτουργιών, να εξακολουθεί να υπερχρηματοδοτείται από έκτακτες και βαρύτατες φορολογίες.
«Καίνε» τα τραπεζικά ακίνητα
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, από τα τέλη της χρονιάς, η τρόικα θα εντείνει την πίεση για διάθεση των στοιχείων του ενεργητικού που δεν σχετίζονται με την τραπεζική δραστηριότητα (non-core assets) και κυρίως των ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.
Προς την κατεύθυνση αυτή προλειαίνει το έδαφος η ρύθμιση, που περιέχεται στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, βάσει της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί να βγάζει στο σφυρί ακίνητα των φορολογουμένων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους.
Ο πλειστηριασμός ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής-σήμερα βγαίνουν στο σφυρί στην αντικειμενική παραμένοντας στα αζήτητα- εκτιμάται ότι θα «βυθίσει» σε νέα χαμηλά την αγορά ακινήτων.
«Η κτηματαγορά συμβάλει συμπληρωματικά στην αντιστροφή του κλίματος της οικονομίας, ενώ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Εξάλλου, η πλειονότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός ακινήτου εισάγεται, ενώ τα χρήματα που αντλούν οι πωλητές από τη ρευστοποίηση ενός ακινήτου δεν επενδύονται στην πραγματική αγορά» σημείωσε ο κ. Γεννηματάς.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.