Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Διεκδικούν και ελπίζουν ...

Δικαστικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά ο ΕΝΦΙΑ καθώς συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών για τις αντικειμενικές αξίες.

Οι προσφυγές ήταν αυτές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να μειώσει τις αξίες μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα εκατοντάδες ιδιοκτήτες προσφεύγουν εκ νέου στα δικαστήρια και θα γίνει νέα πιλοτική δίκη άμεσα, πιθανότατα εντός του Ιουνίου στην Ολομέλεια ΣτΕ.

Μόνο στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής πάνω από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, επιδιώκοντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 18-1-16) που παρά την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (4446/15) διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες, αφού πρόβλεψε μειώσεις το πολύ έως 20% (σε σύγκριση με τις υπερβολικές τιμές του 2007), ενώ σε αρκετές περιοχές καθόρισε είτε ελάχιστες είτε μηδενικές μειώσεις.

Στον νέο γύρο προσφυγών, που έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν δεκτές με βάση τη νομολογία που χάραξε το ΣτΕ (στις πρόσφατες αποφάσεις-τελεσίγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών να ρίξει τις τιμές αναδρομικά από 21-5-15), πολλοί ιδιοκτήτες συμμετέχουν ομαδικά στα σχετικά δικόγραφα, ενώ μόλις βγουν τα πρώτα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα ακολουθήσει «μπαράζ» ενδικοφανών προσφυγών στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι η Δικαιοσύνη θα υποστεί αυτήν τη φορά «οξύτατο έμφραγμα» και θα «φρακάρει» από δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες προσφυγές κατά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η τακτική του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει τις ίδιες τιμές σε κάποιες περιοχές και σε άλλες να προβλέψει μειώσεις έως 20% αγνοεί τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή –τονίζουν στις προσφυγές- και διατηρεί τη φορολόγηση με τιμές μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

Ετσι όμως οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται φορολογικά με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην αξία της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να απειλείται αυτή σε πολλές περιπτώσεις με δήμευση, αφού δεν λαμβάνεται ταυτόχρονα υπόψη το εάν έχουν πλέον τη φοροδοτική ικανότητα, λόγω και της περικοπής εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων και ό,τι άλλου έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη μεγάλη οικονομική κρίση. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά με την αλλαγή συντελεστών, αφού το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αναγκαστικές μειώσεις, εξακολουθεί να προϋπολογίζει τα ίδια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Στις προσφυγές επικαλούνται μάλιστα οι ιδιοκτήτες ότι στις αποφάσεις του ΣτΕ που επέβαλαν στο κράτος να μειώσει τις αντικειμενικές, υπογραμμίζεται με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το διάστημα 2008-2013 επήλθε συνολική μείωση της αξίας των ακινήτων κατά 33,4% και ακολούθησε πτώση 16,9% το 2013, άλλο 7,5% το 2014 και άλλο 5,4% το 2015.
Πηγή e-red

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.